Der skal mere fokus på nære relationer.

Når vi kigger på psykologiens verden, er der en ting, psykologerne generelt er enige om; det er, at vi i vores relationer finder mening og styrke til livet. Men når vi nu ved det, kan vi godt undre os lidt over, at det ikke fylder mere i vores uddannelse – at vi ikke får undervisning i at være en god ven, kollega, kæreste eller andet.
Som Knud Romer engang sagde: Det er, som om vi har taget dannelsen væk fra udannelse, og nu skal man bare Ud.

At gentænke SNAK

Igennem de seneste fem år har jeg haft et intenst fokus på at finde ud af, hvad der skaber den nære relation, hvad et godt venskab er, hvordan man igangsætter gode samtaler. Generelt synes jeg, det er interessant at skabe ord for det, der giver vores liv mening.
Jeg har udviklet et kortspil, som er fundamentet for min virksomhed SNAK, som netop faciliterer den gode samtale, der knytter bånd. Men jeg har også holdt foredrag for mange forskellige slags samlinger og fået lejlighed til at møde spændende mennesker og høre deres tanker om venskab, mening, gode samtaler og meget mere. Jeg arbejder for tiden med at gentænke mit koncept, for spillet er udsolgt, og det er tid til at revurdere formålet. Jeg tager samtaler med nogle spændende personer, som kommer fra meget forskellige faglige baggrunde, men som alle har en holdning til, hvad det er, der skaber den nære relation, og som har øje for de udfordringer, vi som samfund står over for. Samtalerne laver jeg til små videoer for at åbne for perspektiver, men jeg vil her også referere lidt til dem.

Gave til næste generation

Jeg mødtes for nyligt med

Morten Aagaard, som er leder af Kirkens Korshær, tidligere direktør for LEGO Fonden. Vores samtale kom til at handle om vigtigheden af nære relationer primært i parforholdet og familien. Manglen på nære relationer er vores store udfordring, lød hans ord.
 
Han undrede sig over, hvor svært det er for forældre i vores tid at forstå ansvaret for, at deres relationer – om det er til familie, partner, venner eller børn – i sidste ende er altafgørende for, hvordan deres børn kommer til at være i relationer. Og med bladet fra munden gik han gerne i kødet på det problem, det er, at forældre bliver skilt i hobetal, for selvom der kan være gode grunde, så er det stadigvæk en kæmpe faktor for, hvordan børn kommer til at knytte bånd, og de får tre gange så stor risiko for selv at blive skilt. Og som han sagde, er den største gave, vi kan give den næste generation, evnen til at skabe gode relationer.
Men hvordan giver vi børnene den evne, og hvordan kommer vi selv i gang, hvis vi indser, at der er et behov i vores eget liv?
Jeg tror, at tanken om at putte det på skoleskemaet helt klart er en vej frem, og heldigvis er der mange projekter som robusthed.dk, samtalesaloner, mobbekampagner og seje lærere, som tager kampen op. Men et stort problem er bare, at det jo ikke er sjovt, det har sjældent en sensationel klang, og derfor ender det vigtigste med at blive forbigået.

Tab og fokus

Jeg sidder lige nu på min altan aftenen før, jeg har deadline på aflevering af denne artikel til Århus Onsdag. Dét, at det er aftenen før, er ikke noget nyt, men at jeg sidder på denne altan 18. august er særligt for mig, for i dag er det fem år siden, at jeg fik et opkald, der slog mig ud.
Der fik jeg at vide, at fire venner var druknet i en ulykke i Norge; fire venner, hvor nogle af mine allernærmeste var i blandt; én, som jeg kort tid for inden sad med netop her.
I dag har jeg kæmpet for at skrive en artikel om nære relationer og behovet for, at vi giver det mere fokus, og det har jeg haft lyst til at gøre uden at fortælle om ulykken i Norge. Men når jeg tænker på, hvordan jeg skal gøre mit budskab nærværende for dig som læser, så er det eneste, der fylder mig, netop savnet og oplevelsen af dette tab. For mig blev det en mulighed for at skabe fokus og ikke mindst ord for det at skabe nære relationer.

At skabe ord for det nære

Jeg tror, at det, vi mangler, er netop sprog for det nære og for, hvordan vi ønsker, at vores relationer skal være, så vi kommer ud af ensomhed. Som Ventilen, en organisation, som arbejder med ensomme unge, opstiller ensomhed, så har det ikke noget at gøre med, hvor mange mennesker vi har i vores liv, men om, hvor god kvaliteten af vores relationer er.

Vi kan sagtens have et socialt mættet liv og alligevel opleve ensomhed, hvis ikke vi møder mennesker, der virkelig ser os som dem, vi er.

Derfor er det så megavigtigt, at vi ikke har et impotent forhold til vores relationer, at vi ikke ser venskab som noget, der tilfældigvis opstår, og derefter fortsætter som en tilfældighed.
Men at vi forstår, at alle relationer er defineret af de valg, vi træffer om, hvad de skal indebære, således at hvis vi har brug for, at der skal være mere sjov i det, vi laver, så tilføjer vi det, eller hvis vi altid ser film, går i byen eller spiller Fifa sammen, så har vi også muligheden for at vælge noget andet til. Og det »andet« handler om, at vi tør være sårbare sammen, at vi tør tro på, at det, vi har sammen, har mere i sig end det, som vi umiddelbart har oplevet sammen.
Dermed ikke være sagt, at nogen af de førnævnte ting er dårlige for en relation, men tværtimod, at vi ser behovet for, at det er vigtigt at kunne have det sjovt, ligesom at det er vigtigt at kunne være sårbare sammen. Som enhver kok vil sige, hvis han skal forklare en god ret og brugen af ingredienser: Det handler om at skabe balance.

Udfordrende artikel

Wow, nu kom jeg i gang. Det opleves selvfølgelig ikke sådan, når det her læses, men det har ikke været nemt for mig at få disse ting skrevet ned som tekst. Nok fordi det er så vigtigt et område for mig, hvor jeg bilder mig selv ind, at jeg har gjort mig mange tanker.
Jeg er vildt udfordret af, hvordan dette gøres appetitligt og forståeligt, for jeg vil virkelig gerne viderelevere netop dette, at det er i vores relationer, at vi finder mening, og vi har brug for at hæve barren for den bevidsthed, vi putter i, hvordan vores relationer skal se ud.
Jeg håber, at jeg senere i disse skriverier kan konkretisere det mere, men ellers så kan I følge med i, hvordan mødet med de mennesker, jeg støder ind i, går på SNAK’s facebookprofil, og tage del i bevægelsen der.
 
Dette blog indlæg er fra en en artikel i Aarhus Onsdag fra August 2015

Comments are closed.