Hvad er en rigtig mand?

»Rigtige mænd« er tilbage på tv. Hvilken fryd! Det bedste ved det program, synes jeg faktisk, er humoren. De her mænd repræsenterer noget af det bedste, mænd kan have: Et stærkt fællesskab, hvor der er masser af gas og lune. Og fra at være et program med meget fokus på biologisk sundhed er det fedt at se, hvordan det på mange måder bare har været vejen frem til den sociale og mentale sundhed. Jeg synes, det er et fantastisk program, og det giver jo anledning til tage spørgsmålet op: Hvad er en rigtig mand?

Vedholdenhed er en dyd

I september tog jeg emnet op i en video for mit firma SNAK. I SNAK forsøger jeg med et kortspil at sætte gang i flere gode samtaler i de danske hjem. Videoen starter med at sige: »Det er på tide, vi tager en snak om, hvad det betyder at være mand.« Og uanset hvad vi tænker, at dét at være en rigtig mand er, så er det vel meget godt, at vi bliver bedre til at sætte ord på og mål for det.

For det, som viste sig meget interessant i programmet om de kære mænd, var netop, at det ikke var dét at gøre noget, der var svært; det var dét at holde ved.
Vedholdenhed er en dyd, og som Smeden, også kaldet Søren, siger om tiden efter, at de havde lavet programmet sammen, hvor han fandt sig selv på sofaen med en dagmartærte: »Man kan sgu ikke det hele selv.« De havde kæmpet et halvt år for at nå frem til et mål sammen til sidst, og pludselig så stod han der, alene, og fortæller simpelthen så ærligt, at de kæmpede og kæmpede for at komme frem til mållinien. Da de så nåede mållinien både i det løb, de var med i, og med at programserien var færdigproduceret, så var der jo ikke noget på den anden side.
Heldigvis så stopper det ikke der for Smeden, han finder nemlig et fælleskab at løbe med i den lokale løbeklub, og så begynder han at holde foredrag, og her tror jeg, at den største motivation kom frem, for nu skulle han ud og gøre en forskel. Som han selv siger efter at have undervist nogle andre smede: »Hvis bare en af de her smede lægger deres livsstil om pga. det, jeg har sagt, så er det da hele værd.« Så fra at sige, at rigtige mænd er i form og spiser grønt, hvilket jeg ikke er uenig i, så viste det sig pludselig, at der skal noget mere til.

Idealet som mand

Personligt er jeg meget glad for det, som mandeforsker Svend Aage Madsen kalder »den nye mand« eller »vor tids mand«, som både må være omsorgsfuld, tage vare på sit helbred og engagere sig fuldt i forældreskabet.
Jeg drømmer mig på ingen måder tilbage til en simplere tid, hvad angår mit køns rolle. I min korte video til mænd prøver jeg egentlig at sige, at de ting, vi har fået tillagt vores køn af feminine træk, nok er meget godt.

Men jeg forstår godt fortvivlelsen, som mange mænd oplever, når det kommer til at have lyst til at spejle sig i nogle af de gamle og mere stereotype mandsidealer. Det må have været nemmere at gå til.

Det, som vi har allermest brug for at skabe et nyt udtryk for, er dét at slås. Jeg savner nogle gange noget voldsomt i mit liv, og det er måske den største og mest maskuline urkraft, jeg kan identificere mig selv med. Vi bruger vores slås-iver, når vi bliver sat i gang med at konkurrere. Det er nok derfor, at alt, hvad der dyrkes inden for sundhed for tiden, hele tiden bliver så ekstremt, fordi det fylder det hul ud, jeg for nu kalder »at slås«. Søren fra Rigtige Mænd oplever det, da han når målet, at der var tomt, nærmest et vakuum.

Hvad skal vi slås for?

Måske skal vi først og fremmest væk fra at snakke om rigtige mænd. Det er en fjollet tilgang til det – at der er rigtigt og forkert i, hvordan halvdelen af Jordens befolkning skal være. Det kan kunne ende i nogle dumme og meget firkantede opdelinger.
Der er dog stadigvæk en masse ting, som vi gør og siger i vores køns navn, som vi mænd skal lære at forholde os til. Og hvis vi skal få noget godt ud af de ting, som vi savner fra mere simple tider, så tror jeg, at vi skal finde noget at slås for, ligesom disse gutter i Rigtige Mænd slås for deres fælleskab, for deres krop, og med deres nylige bogudgivelser og foredrag også nu slås for at gøre en forskel for andre mennesker.Skærmbillede 2016-03-01 kl. 20.21.37.png
Jeg tror faktisk, at kilden til den succes, vi ser med dem, er et udtryk for, at de finder mening, og at det er dét, som skaber så megen glæde både i dem og os.

Tale er sølv …

For mig som skaber af et selskabsspil kaldet SNAK er den dårligste mande-norm, som desværre fortsat lever videre, dét, at mænd ikke kan finde ud af at snakke, at åbne op.
Kigger vi på ensomme ældre, er størstedelen mænd, fordi de ikke får opsøgt andre mennesker, fordi de ikke fortæller om det, der er hårdt for dem. Mænd skal være stærke, og det er, som om det har skabt en kultur for ikke at være sårbar. Jeg tror, de fleste mænd har oplevet en forventning om at skulle være stærk; om det var at komme op igen, når man faldt af gyngen som barn, når livet giver knubs eller fra de forventninger, vi selv stiller til livet – måske mest af alt der.

Mange mænd er virkelig dårlige til at få talt om de ting i livet, de går og kæmper med, og jeg tror, det affødes af tanken om at være stærk.

“Hvis nu jeg ikke fortæller nogen noget, så ser jeg vel stærk ud.”

Tag jer sammen!

NEJ, det gør du altså ikke! De stærkeste mennesker, jeg har mødt, har alle kæmpet med noget i livet, og netop i, at de kan håndtere det, ligger deres styrke. Styrken ligger i modet til at være åben om sin sårbarhed, ikke i at holde den for sig selv.
Tak til de rigtige mænd og tak til deres guide Søren Søndergaard, der går til dem, tak for jeres store mod!
Mit yndlingscitat fra første program var fra Søren Søndergaard:
»Han er blevet mere omsorgsfuld og kærlig, det er jo en fantastisk afledt effekt af den omvæltning, Jonas er gennemgået.« Som han udtaler efter at have snakket med Jonas’ kæreste. Så giver det alligevel ret god mening at tage emnet op, når det er frugten.
Jeg håber, der er en masse mænd derude, som rykker sig lidt tættere sammen, får spillet lidt mere bold, end de ser, og får snakket sammen om, hvad dét at være mand skal betyde for dem.
I er så gode til det med fælleskab, nu skal I bare snakke sammen, så’n rigtig snakke sammen.
Blogindlægget var i Aarhus Onsdag i November 2015
12241351_10153762843459439_6613936792794840514_n.jpg

Comments are closed.