Bør vi ikke stoppe med at være verdens lykkeligste folk?

| Bloggen, Uncategorized

Man skulle næsten tro, at det nyeste skud på stammen af religioner er lykke. Du skal bare tro nok på den, så er den der. Men måske er troen på, at livets ypperste formål er at være lykkelig og have det godt, dén mest destruktiv force, vi har udsat os selv for.

Jeg mødte en, der underviser nogle unge, han fortalte om, hvordan de virker til at have det dårligere nu, end bare for få år tilbage. Mange får medicin og andre er dybt pressede. Han troede, at det var et tilfælde, men har siden snakket med flere undervisere, der oplever det samme.

Det gibbede i mig at høre, at det på så kort tid er i mærkbar stigning, og det får mig til at tænke på, hvordan det dog kan være. Jeg havde det langt fra lignende, hvilket bare gør det svært at relatere til og nemt at fordømme.

Men det har en ungdomsgeneration aldrig haft godt af, altså fordømmelse, for alt hvad der er galt nu, er en afspejling af den barndom, som de fik givet af forældrene. Men det er heller ikke fedt at slå på tæven på en forældre-generation. Det er til gengæld fint at forsøge os på at forstå, hvad der måske har påvirket samtidens unge, så vi kan bruge det til ikke at slå nogen med, men til at se frem ad.

Jeg har en ret stærk overbevisning om, at vi lever i en tid, hvor de, der nu er unge mennesker, har som barn fået at vide, at det vigtigste i livet er at have det godt. Man skal have det godt med det, man laver. Man skal have et godt liv. Man skal være tilfreds. Man skal i det hele taget blot bestræbe sig efter at have det kort og godt: Godt og helst være lykkelig imens, så vi kan holde vores stolte statistik i ave, som “verdens lykkeligste land”.

Det er i mine øjne problemet, for måske er lykken problemet. Måske er det at hellige det som et mål i sig selv det, som gør mennesker stressede, udbrændte og depressive, fordi det gør hele livet til et stort krav om at lykkedes i at være lykkelig.

Problemet er, at lykke er blevet koblet på nydelse, og livet er ikke muligt at komme igennem som en lang nydelse. Derfor skal vi, hvis vi fortsat vil være verdens lykkeligste folk, få helt på plads, hvad den der lykke er, og om vi overhovedet har lyst til at have den i så stor målestok, som vi siger.

Lykke bør måske have mere med at give til andre og dermed opleve mening end at få den ved at efterstræbe den for sig selv. Lykke har mere med mening at gøre, for et lykkeligt liv må i mine øjne være et liv som føles meningsfyldt. Også når det ikke føles lykkeligt på den der “livet skal bare være godt” måde.

Et meningsfyldt liv behøver ikke konstant “nydelses-lykke” for at være godt.

Jeg har været ret glad for TV-serien Stranger Things, hvori der er en ret trist og fængende Sherif kaldet Hopper. Han har mistet sin datter i en ulykke, og igennem to sæsoner forsøger han at være noget godt for de børn, som ellers er hovedpersoner i serien. Ikke nødvendigvis fordi de giver ham lykke- han ses nemlig meget sjældent med et smil på læben. Han gør det først og fremmest, fordi det er det rigtige. Og så gør han det, fordi han har lyttet til noget andet en nydelsen, han har lyttet til smerten, og den har han brugt til at skabe et meningsfuldt liv.

Et meningsfuldt liv rummer at gå igennem smertefulde tider, det rummer – undskyld mig – også at dumpe en eksamen.

Hvis vi undgår de svære følelser, fordi vi bare gerne vil have det grineren, så ved at gøre det længe nok, så undgår vi også at øve os på at håndtere svære øvelser.

Det med svære følelser er ikke som at cykle, ‘når du har lært, det kan du det’. Det er ligesom muskler, det skal holdes ved lige, ellers forsvinder den. Vi skal give plads til det svære, så det ikke æder os op indefra.

Et meningsfuldt liv er værdifuldt, fordi det er et liv, ikke for det, som livet gør.

Et meningsfuldt liv kender den værdi, mennesket har i sig selv og derfor vil det gerne kendes ved det ansvar, det har for at lade andre forstå, at de også er værdifulde.

Comments are closed.