Rebellens Overlevelsesguide – Hvorfor har jeg lavet sådan en?

| Bloggen, Uncategorized

“Jeg vil ikke blive gammel og grå på den måde, hvor man tillader den indre rebel at dø for at mageligheden kan komme og æde mig. Jeg vil ikke kun lade rebellen være en del af min ungdom. Jeg vil holde fast i den. I min podcast serie hører du om, hvordan og om dem der inspirerer mig.

Jeg er Frederik Svinth, 31 år, foredragsholder, klummeskribent og manden bag samtalespillet SNAK. Jeg er vild med at sætte gang i tanker, både hos mig selv og andre. Derfor skriver jeg klummer og holder foredrag, og derfor podcaster jeg. Jeg gør mit bedste for at holde det jordnært og til at forstå, så det også har muligheden for måske endda at rykke på dig, bare en lille smule.”

Sådan forsøger jeg at introducere mit seneste projekt, jeg er nemlig gået i gang at lave en podcast serie med titlen Rebellens Overlevelsesguide.

Det føles vildt dumt, når jeg siger det højt, og så alligevel for titlen har en hvis appel.

Det, der føles dumt, er, at jeg jo implicit kalder mig selv en rebel, og det har den samme lugt som at kalde sig selv ildsjæl, helt eller tænker. Den slags titler er bare langt mere charmerende, når andre giver en titlen. Så det krævede også, at jeg slugte lidt af min stolthed for at give det netop den titel.

Heldigvis føler jeg selv, at det bliver reddet lidt ved at det er en overlevelsesguide, det handler om at rebellen i mig faktisk er svær at leve op til. Jeg synes nemlig ikke, at det er nemt at efterleve egne idealer om, hvordan jeg gerne vil leve, og jeg falder gang på gang i og må indrømme at mine idealer om fx at passe på min krop, om ikke at have travlt, om ikke at købe ind på forbrugs kulturen, om at være der for mine søskende osv. osv. Alle de her ting lykkedes jeg langt fra så godt som jeg vil med. Og derfor har jeg brug for en overlevelsesguide, et sted hvor jeg selv for inspiration og benzin til at leve op til de idealer, jeg tror på – ikke bare som tanker, men som handlinger.

At være en rebel er nok lidt uheldigt ofte formuleret, som en der ikke ikke giver en fuck. Og jeg læste sidste år en bog med titlen ” the subtle art of not giving a fuck”, som var en overraskende god bog. Den handlede netop om, at hvis du vil give en fuck for noget, skal du også vise, hvad du ikke giver en fuck for. Og måske er det en del af kernen i det rebelske, at gøre noget selvom det ikke er normen, men fordi det er hvad du tror på det.

Jeg har valgt, at hvert afsnit taget udgangspunkt i en person, forfatter, fiktiv karakter eller lignende som har rørt mig, som har udfordret mig til at tage mine idealer alvorligt, og dem har vi brug for, vi har brug for mennesker, som tror på det, de siger og lever efter det.

Men vi har ikke brug for rebeller, der lever efter det dumme mantra “rebel without a cause” rebeller uden en sag, er bare dem der er på tværs for at være det, og det er ikke sejt. Dem vi skal lytte til er dem, der er blevet indigneret over noget, hvor deres vrede er blevet vækket, og ud fra den vrede er de begyndt at handle på en anden måde, en modsat måde.

En måde der går uden for det, som vi ofte kalder ‘hamsterhjulet’.

Ærligt, sådan en, vil jeg faktisk gerne efterstræbe efter at være, for fuck hvor er der mange ting, vi gør, som vi bare gør, uden at tænke over det, og det skal vi altså stoppe med. For alt hvad vi gør har en pris, og den pris bliver ikke mindre af, at vi ikke tænker over det, den kommer bare og ødelægger os, uden at vi noget at se den komme.

Så undskyld, at jeg har kaldt mig selv en rebel, det handler mest om, at det er et ideal for mig, mere end at jeg lykkedes. Et ideal jeg synes, du skulle sætte op for dig selv også.

Tegneserie nørden i mig synes, det her Captain America citat er en god slutning på klummen

“Doesn’t matter what the press says. Doesn’t matter what the politicians or the mobs say. Doesn’t matter if the whole country decides that something wrong is something right.

This nation was founded on one principle above all else: The requirement that we stand up for what we believe, no matter the odds or the consequences.

When the mob and the press and the whole world tell you to move, your job is to plant yourself like a tree beside the river of truth, and tell the whole world- No you move.”

Comments are closed.