– Far, du er virkelig god til at blive sur …

| Igennem tiden

Det var aftenen, før min ældste datter skulle starte i skole. Hendes to søskende var faldet i søvn, men hun kunne ikke sove. Maven var proppet med sommerfugle. Vi lå bare og snakkede lidt. Jeg tænkte, at jeg gerne ville give hende lidt fokus på noget af det, hun er god til, som ikke kun er skole, inden hun skulle starte. Så jeg sagde, ”du er simpelthen så god til, at få de andre med i legen”. Hun undrede sig lidt over, hvor den kom fra, og spurgte; “hvad mener du far?” Jeg gav hende et eksempel fra dagen før, hvor vi havde haft besøg af en dreng, der er lidt yngre end hende, og han blev inviteret med i legen, imens han ikke lige havde nogen at lege med. Hun smilte og forstod mig lidt bedre. Så var det ligesom hendes tur, tænkte hun. “Far, du er ret god til at blive sur”. Der var stille, jeg smilte, ville ikke grine. Jeg spurgte så, ligesom hun gjorde, “hvad mener du med det?”. “Jamen, når du bliver sur, så ved jeg hvorfor. Du bliver ikke bare sur, uden at jeg forstår det”.Så sagde jeg, ligesom hun gjorde til mig tidligere – tak. Og vi prøvede at finde ro, så skolestarten kunne blive god.

Jeg er ofte flov over mig selv, når jeg bliver vred på mine børn. Når hun siger den sætning, så glemmer hun de gange, jeg taler nedladende, skælder ud foran hendes venner osv. Jeg er ellers, tror jeg, i mange venners øjne et meget roligt væsen, men jeg har haft sår på knoerne af at slå hånden i væggen, over frustrerende ting, som sjældent var så frustrerende, at de var det værd. Børn er der hele tiden modsat vennerne, der ser mig ok ovenpå, når jeg har købt ind til, at de skal komme. Børnene får mig også, når mit hoved sidder fast i en eller anden følelse, når jeg er tæsketræt, når jeg lige har skændtes med konen. Derfor så kender de mig også, blandt forhåbentlig mange andre ting, som ham der kan blive rigtig sur.

Derfor blev jeg også rigtig glad for at høre, at jeg er god til at blive sur. Til trods for at jeg kan skamme mig over det, og at jeg helt sikkert skal styre mit temperament bedre i mange situationer. Jeg vil også kunne blive vred. Jeg ser klart vrede som en sund følelse, som vi skal kunne kanalisere ud på en eller anden måde. Problemet er, at vrede ikke altid når at blive kanaliseret ud på en super gennemtænkt måde, det bliver skudt ud eller ofte gemt indeni. Så jeg prøver at tillade, at jeg bliver godt og grundigt vred engang imellem. Mit trick har så været, at det skal håndteres. Mit vredesudbrud er ikke godt i sig selv, det er kun godt, at vreden ikke blev gemt indeni. Den fandt en form, så nu kommer oprydningsarbejdet fra den form. At fortælle, hvad der gjorde, at jeg blev sur. At jeg eksempelvis bliver bange for, at de vil komme til skade, hvis de leger ved vejen, at jeg ikke kan lide, når hun råber ad sin søster. Og faktisk også engang imellem sige, at det altså ikke havde noget med dem at gøre, men at jeg måske lige har for meget i hovedet, og det var ikke min mening, at det skulle gå ud over dem.

Alt for mange voksne mennesker, jeg har mødt i mit liv, gemmer på vreden, og dermed bliver den enormt usund. Jeg har selv levet i en fortælling, hvor jeg tænkt mig som enormt konfliktsky meget af mit liv. Og jeg skal da ikke sige, at jeg ikke prøver at dukke mig igen engang imellem. Jeg kender også mange, hvor vreden kommer til udtryk, når de mener, at det er passende, men hvor oprydningsarbejdet ikke altid bliver gjort. De bryster sig af, at de ikke er konfliktsky, men jeg synes ikke, at man er god til konflikter, fordi man kan råbe højt, det er man først, når man kan lande den på en måde, hvor der bliver ryddet op. Jeg siger ofte til min børn, at jeg elsker dem – også imens jeg er vred på dem. Det er ret vigtigt at huske på, at vrede, når den er i relationer, er en frustration. Nogle gange er den dum og egoistisk, men for det meste relateret til vores relation. Måske er det vigtigt at huske at elske hinanden, imens vi er sure på hinanden – og at få ryddet op bagefter.

Comments are closed.