Det modsatte af ensomhed er at høre til

I vores liv har vi noget til fælles. Vi ønsker alle at høre til, at mærke at andre har brug for os. Det er derfor, at ensomhed er så ubehageligt et væsen, fordi den er et udtryk for, at den følelse ikke bliver mødt. Ensomhed er bedst forstået, som når vores relationer ikke lever op til vores ønsker. At vi har en forventning om noget, som vores liv ikke møder. Det kan være et venskab, som ikke har den dybde, du drømmer om. Et parforhold, hvor du ikke føler, du kan være dig selv. Eller at du måske mangler følelsen af at være en del af et fællesskab. Netop de tre udgaver, jeg her har beskrevet, er faktisk de tre arenaer, hvor ensomhed bevæger sig.

Det blev tydeligt for mig i bogen ‘Together’ af forfatter og tidligere rådgiver for Barack Obama, Vivek Murphy. Heri fortæller han, hvordan at ensomhed kommer til udtryk i tre former for relationer; den intime, den relationelle og i fællesskaber. Dét, som er vigtigt at forstå her, er, at ensomhed godt kan spille en rolle i et aspekt af dit liv, uden af det behøver at gøre det i de andre.

Den intime er den, som opstår i familiære relationer og parforhold, såsom hvis man ikke har kontakt til et familiemedlem, man egentlig ønsker at have kontakt med, eller at kontakten bærer præg af splid og uenighed. Den næste er den relationelle, der handler om venskab. Her er det vigtigt at forstå, hvad der menes med venskab, fordi i denne forståelse er det kvaliteten af dine venskaber, der er afgørende – ikke hvor mange du har, men hvor tæt du føler dig med dem. Den sidste handler om fællesskab; følelsen af at være en del af noget større, en del af en flok. Hvis denne følelse ikke møder ens ønske, vil det kunne skabe en følelse af ensomhed.

Man kan snakke om ensomhed som en sult efter mennesker. Men med denne forståelse af, at ensomhed kommer til udtryk i forskelige områder, gør, at ensomhed faktisk ikke er en normal sult. Den er mere som en ko med flere maver. Vi kan ikke mætte ensomhedsfølelsen med den samme næring. Jeg har tænkt meget over det her billede på det seneste, fordi jeg har brugt corona-karantænen på at skrive en bog, men også fordi det har givet mig en måde at se mit eget liv og min historie i et nyt perspektiv.

Jeg lever af at tale om bl.a. ensomhed og venskab som foredragsholder og har sågar været et smut i Go’ morgen Danmark for at tale om netop dette, hvor titlen blev “Ensom blandt mange”. Men jeg kan godt føle en form for skam over at tale om mine oplevelser af ensomhed, da mange andre nok har oplevet det i en mere voldsom grad, end jeg har.

At se det på den måde har dog hjulpet mig til at forstå, hvad jeg kommer fra – hvorfor jeg følte mig ensom i perioder af mit liv. Jeg havde netop mange gode fællesskaber, mange arenaer jeg kunne træde ind i. Men i perioder oplevede jeg ikke at vide, hvem der var mine nære venner. I andre perioder, som f.eks. under min studietid ved kaospiloterne, oplevede jeg ensomhed i fællesskabet. Her var det følelsen af at prøve at mætte mit behov for gode nære venskaber med mennesker, som ultimativt havde et godt fællesskab at byde på – og ikke mere end det.

Havde jeg forstået mere af forskellen mellem disse former for relationer, tror jeg ikke, at jeg havde været lige så fejlslagen i min forventning. Og måske havde jeg bedre kunne se det stærke fællesskab, som jeg var en del af.

Dén følelse havde jeg i weekenden, hvor jeg var til en fest ude på Djursland, hvor jeg nu bor, og der var et væld af gode mennesker. Mennesker, som potentielt kunne blive gode venner, men som imens jeg var der, var et fællesskab, som jeg var en del af. Det nød jeg, fordi jeg ikke tænkte, at nu er jeg blandt mine bedste venner, men fordi jeg i stedet kunne give mig hen til følelsen af at være en del af noget, sammen med de andre.

At høre til er det modsatte af ensomhed, sådan siger den norske filosof Lars F Hr. Svendsen i bogen ‘Ensomhedens filosofi’. At skabe relationer, hvor man kan mærke, at man hører til, er lettere sagt end gjort. Men ikke desto mindre værd at efterstræbe i alle livets relationer.

3 Responses to " Det modsatte af ensomhed er at høre til "

 1. Ellen Karoline Hansen siger:

  Ja tak vil gerne have dit nyhedsbrev 😊, har oplevet dig til et foredrag på et kursus for et års tid siden og fortalte så sent som i weekenden om hvor spændende det var 😊. Følger dig på fb og reflekterer altid over dine artikler og bliver inspireret og opløftet af dem 😊. Livet er rigtig dejligt når vi tør åbne for de gode og dybe samtaler 😊, håber virkelig meget at mange flere vil og tør gøre det 😊☀️.
  Vh Ellen

 2. Rigmor siger:

  Super interessant med teorien om, at ensomhed kommer til udtryk i tre former for relationer. Betyder det, at man kan føle sig mæt i en form for relationer og sulten i en anden? Og at man ikke kan overføre mæthed fra en type af relation til en anden? Sådan har jeg det i hvert fald. Det skaber mange misforståelser synes jeg. Hvor folk fx siger: “Hvordan kan du være ensom, når du har en mand?”.

  • snakspil siger:

   Hey Rigmor.
   Det er hvert fald det som jeg forstår ved det, det giver en ret fin forståelse, der kan opstå selvom nogle områder er mættet. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.