Lad os fejre dem, der prøvede

| Bloggen

Det er OL-tid. De bedste af de bedste er samlet, og det er sjovt og spændende at se folk, der har trænet og gjort sig klar, og at se de mennesker gøre deres bedste. Det har dog i år givet et andet samtaleemne.

Simone Biles, der er en af de helt store gymnaster, eller hun er egentlig fysisk ret lille, men hun er det, man kalder en GOAT. Ikke oversat til ged, men til “Greatest of all time”. Den bedste nogensinde.

Jeg sad og så hende sammen med mine børn, fordi det lige var på skærmen, da vi ville se lidt OL. Simone har dog efterfølgende meldt sig ud af flere af konkurrencerne, fordi hun ikke var mentalt klar til dem.

Det har, nok særligt i USA, skabt en masse debat om mental sundhed og om det pres, der lægges på skuldrene af atleter. For mig at se er det enormt modigt, det hun har gjort. Det sætter lys på det faktum, at man kan lykkes, også selvom man ikke lykkes.

At hun prøvede, og i sin forstand fejlede, har givet en ny sejr. En sejr, hvor hun viser, at det har værdi at passe på sig selv. På mange måder er det hun gør med sine handlinger mere modigt end at gå ud på scenen og “lykkes”.

OL er et stort mikroskopisk kosmos. Det er et samfund, vi har bygget, hvor vi fejrer de ihærdige, der satte sig et mål og lykkedes med det. Til sidst sætter vi de bedste på podiet.

Jeg er kommet til at tænke på det, fordi jeg har en søster, der psykisk har lidt meget af sit liv. Nu hvor hun er blevet 40 år, og måske er i gang med at gøre regnskab, kan det være hun føler, at hun er mislykket. Ud fra en OL-analogi, ville hun jo nok ikke engang være kommet med til konkurrencen.

Men når jeg kender hende og kigger på hende, ser jeg et menneske, der har kæmpet mere end de fleste. Hun har virkelig prøvet, men livet har bare spillet hende nogle dårlige kort. Det betyder, at hun kan have svært ved tanken om at gøre sit liv op i succeser, for dem er der mangel på.

Men måske vi kunne have godt af en anden logik. En logik, der ikke sætter fokus på alt det, der lykkes men på alt det, hvor vi prøvede. Alt hvor vi fejlede men tog chancen.

Jeg stod engang på en højskole, hvor en pige efter aftensmåltidet rejste sig op for at sige, at hun gerne ville lave en lille vinklub om tirsdagen, og hvis nogen ville være med, så kunne de komme over til hende efterfølgende. Sagen var den, at hun rystede imens hun sagde det.

Hun var så nervøs, og det havde taget alt hendes mod at rejse sig op. En anden kunne have gjort det samme og følt sig skråsikker og ikke have brugt sit mod. Mod er ikke noget, der tilhører nogle bestemte.

Vi har alle vores kampe og personligheder, og det kræver forskelligt af os at gøre forskellige ting. Uanset om der kom en vinklub ud af det, vil jeg ønske for hende, at hun fik anderkendelse for sit mod.

Livet kan hurtigt blive prætentiøst, hvor vi føler, at vi skal måles og vejes ud fra det, vi kan. Men det ville være så fint, hvis vi blev bedre til at se modet, som livet kræver frem for at se, om det lykkes.

I mine snakke med min søster deler vi meget musik. Vi har begge en kærlighed til det lyriske. Senest delte jeg et nummer med et amerikansk hardcore band kaldet La Dispute. De har en sang, hvor de synger en sætning om det at miste mennesker. Den lyder sådan her:

“But sing not for their final outcome; sing a song of how they tried.”

Altså: Lad os ikke synge om alt det, de lykkes med. Lad os synge om, at de prøvede.

Når jeg kan mærke, at der er noget på spil i livet, bliver jeg bange. Om det er i små eller store ting, så kommer der en følelse af frygt i mit hjerte. Den følelse viser mig, at mit mod er på spil, og det er ikke hver gang, det betyder, at jeg vinder. Det betyder, at det der er i gang, har værdi.

Den værdi og den følelse indeni burde føre os til podiet. Ikke kun det faktum at vi lykkes. Det vil i hvert fald gøre livet mere værdigt for mange, inklusiv min søster, der fortjener en plads på podiet, selvom hun ikke selv kan opridse listen af det hun har opnået.

Jeg håber, hun kan finde trøst i at hun tog kampen. Hun er modig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.