Den nye mobning hedder ensomhed.

..her er en del af løsningen


I den sidste måneds tid har jeg besøgt en del gymnasier og folkeskoler, og her har jeg fundet ud af at mange skole kæmper med en ny form for mistrivsel. Som en lærer sagde, så er det som om at eleverne ikke viser at de har brug for hinanden, at de skaber fællesskaber udenfor skolen, ofte online, som gør at de føler sig ensomme i skolen.
Og så er der det med mobning. Mobning har nemlig statistisk set ikke den samme plads som tidligere, men der er kommet en ny form for mobning, kaldet eksklusion. Man er ikke direkte led overfor andre, men man udelukke “blot” andre fra fællesskabet. Det er som om at det er gået under radaren, hvilken en nylig artikel på nyhedsmediet Zetland også understreger

“I rapporten “Forståelser af mobning og ensomhed i grundskolen” fra et par år senere, 2020, begyndte ordet skoleensomhed at snige sig ind. Hvor forskerne tidligere havde været fokuseret på den deciderede mobning, hvor man for eksempel tilfører den anden fysisk smerte, råber ad og driller nogen, blev forskerne optaget af, at et stigende antal skoleelever begyndte at føle sig ensomme.”
https://lnkd.in/d5_MBstD

Jeg var inde i en klasse, hvor det for læreren var tydeligt at de var meget opdelt, og mange ikke ville snakke med hinanden.

Jeg holdt et lille oplæg om den gode samtale, som var efterfulgt af de skulle snakke sammen over et samtalespil jeg har lavet til unge.

Læreren var mildt sagt forbløffet efterfølgende.
“de snakkede sammen”

Jeg tror på, at en del af løsningen, er at hjælpe børn og unge med at skabe ægte møde mellem hinanden, hvor de lær hinanden at kende og skabe større forståelse for hinanden. Artiklen fra Zetland, påpeger at den løsning der ofte bliver brugt, er klassecirklen, hvor alle for noget at sige, men også hvordan den i værste fald kan forstærke problemerne. Det udstiller i for høj grad dem der er på spil.

Men en lille, mere intim samtale mellem dem om stort og småt, kan måske være det der skal til. På den måde for de givet den forbindelse til hinanden, som kan være svær at skabe, som ikke er blevet mindre udfordret af en corona tid med hjemmeundervisning og tydelige vennegrupper.

Giv de unge et møde, menneske til menneske, og så tror jeg på at eksklusionen bliver sværere at holde fast i, og fællesskabet på tværs vokser.

Se UNG spillet her på shoppen: SNAKSPIL.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.