Uddannelsessteder

Social trivsel som en del af uddannelsesplanen

Studerende og skoleelever har brug for, at der bliver taget hånd om deres sociale trivsel, oven på en tid hvor de har følt sig afskåret i manges tilfælde ensomme.

I den tid vi er lige nu, er det vigtigt at skolerne formår at få studerende og elever tilbage på en god måde. Der er masse oplevelser som har brug for at få bearbejdet, og der et socialt samværd, som der skal skabes en god ramme omkring. 

Siden verden i foråret er åbnet op, først på efterskoler og højskoler, og senere på uddannelsessteder og skoler, er det min erfaring, at de unge længes efter at føle sig set og mødt, for den mistrivsel og ensomhed som mange pludseligt kan nikke genkende til.

Mange har oplevet mistrivsel

Jeg har mange gange nu stået og forklaret at de symptomer som vi har været kollektivt udsat for, faktisk føles enormt meget som ensomhed. med eksemplerne:
Ensomhed er følelsen af man godt kunne tænke sig at ens relationer var bedre, hvilket er ret præcist den følelse man sidder med når man skal være sammen over video. Det er også følelsen af være uønsket alene, hvilket må siges at være det mange har været og det er følelsen af man ikke kan tage initiativ, hvilket jo nærmest har været ulovligt. Når jeg forklare dette, efterfølger jeg det med at sige, at det jo så betyder at intet af de de har oplevet, er deres skyld og at de ikke er alene om det. 

Hver gang ser jeg våde øjne i rummet, en lettelse over at høre det de har brug for. Det er ok at du har det sådan, og det er ikke din skyld, men omstændigheder. 

Faciliteret samtale

Efter at jeg taler for de studerende og eleverne, har de fået lov at bruge et af mine samtalespil i små grupper som jeg fordeler dem i. Her er det vidunderligt at se dem skabe nye gnister mellem hinanden, at skabe et rum, hvor de finder hinanden og er mennesker sammen. 

Jeg tror på at hvis skal “re-boarde” de studerende og eleverne, som jeg har hørt det hedder. Så skal der tages ansvar for deres sociale trivsel, ved at skabe møde med og mellem dem, hvor de føler sig mødt, set og hørt.

Jeg åben for for at komme med oplæg for de unge eller medarbejderne

Det vil jeg gerne hjælpe med, og jeg oplever at det jeg kommer med faktisk hjælper.

Jeg er meget flexibel, i forhold til om det skal gøres i mindre grupper, og har fx. ved Business College Aarhus, afholdt mit forløb af ti omgang, for forskelige klasser.

Jeg håber, at hvis i vil invitere mig om bord, som en del af jeres trivselsindsats, at det kan gøres til en obligatorisk del af skolens hverdag. 

Jeg vil også gerne være med som inspirator, for at hjælpe jer med at få skabt en god process for jeres elever, som i selv kan styre.

Min opfordring er, at social trivsel bliver taget alvorligt, at der bliver skabt rum som det jeg har øvet mig i at facilitere, hvor de studerende og eleverne får lov at mødes som mennesker, i et fast, kærligt og rammesat rum. 

I klummen her kan i læse mere om mine tanker og erfaringer.

Besøgte studiesteder

  • Aalborg Universitet
  • Syddansk Universitet
  • Aarhus Business College
  • VIA University Aarhus
  • Det Frie Gymnasion
  • Marie Kruse Skole
  • Grenå Kostgymnasium
  • FGU Østjylland

Der er flere til samt en masse andre former for skoler.

Har i et ønske om en referenceperson, giver jeg gerne det. 

Comments are closed.