




















Får jeg mon nogle venner med herfra?
Tiden på efterskole er for de fleste en helt særlig tid. Det kan også være en rigtig svær tid, særligt når det kommer til at lykkes socialt. Får jeg mon nogle venner med herfra? Hvis man ikke føler sig som en del af fællesskabet, kan det være enormt hårdt, for vi har hver især brug for at høre til. Som Dronningen sagde i sin nytårstale, så er ensomhed noget vi skal tale om, uanset hvordan den ser ud.
Frederiks fortæller personligt om hvordan han oplevede, da han kom hjem fra en god tid på efterskole, at han havde fået mange nye venner, men pludselig blev i tvivl om, hvem af dem, der egentlig var kommet tæt på og omvendt. Det fulgte ham i mange år, indtil han lærte at sætte ord på det, og ændre sine venskaber til at give ham den nærhed, han længtes efter.
Foredragets struktur
Frederik tager altid hensyn til den enkelte efterskole, begivenhed og elevgruppe. Foredragets varighed er som udgangspunkt 1,5 time med en halv times brug af samtalekort fra Frederiks virksomhed SNAK. Dette kan dog varieres efter behov. Samtalekortene vil indgå som et relevant praktisk udgangspunkt for en snak om “den gode samtale”. Udover foredrag tilbyder Frederik også workshops for lærerstaben eller arrangementer for elevernes forældre.


FOREDRAG
ET FOREDRAG OM VENSKAB OG ENSOMHED
Et foredrag der sætter fokus på det at skabe gode venskaber som en kur mod den stigende ensomhed. Frederik holder et personligt og inddragende foredrag, der giver en forståelse af, hvad ensomhed er, og hvordan den skal lyttes til, hvis ikke den skal slå rod. Det giver eleverne et sprog for, hvordan de får skabt dybe og gode venskaber.
Udtalelser


STYRK KLASSEFÆLLESKABET: WORKSHOP FOR LÆRERE
Workshoppen giver lærerstaben en bedre forståelse for, hvordan de kan styrke fællesskabet i klasserne samt skolen og dermed at bekæmpe følelsen af ensomhed. De får redskaber til at give eleverne et sted at høre til og føle sig set. Workshoppen leveres i et tilgængeligt sprog, hvor teoretisk forståelse levende formidles og giver en praktisk tilgang til at skabe det gode fællesskab. Der gives også råd til samtalen med den unge.

FORÆLDREARRANGEMENT
Elevernes største læremestre i at begå sig socialt er ofte forældrene. Derfor er det også interessant og givende, at give unge og deres forældre en fælles oplevelse og reference, når det kommer til at forstå ensomhed og venskab.